06 August, 2012
Puding Pic
Rujukan: Majalah Saji Januari 2010
Resepi: Hasma Noor Kulinari
Bahan: 
1 sudu besar serbuk agar-agar
400ml air
300g gula

Bahan Kisar:
200g susu cair
150g buah pic dalam tin
100ml air
100ml air sirap buah pic
Cara:
Satukan agar-agar dengan air, larutkan hingga mendidih. Masukkan gula dan masak lagi hingga mendidih.
Masukkan bahan kisar, kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang adunan ke dalam acuan puding 7". Bekukan.

Puding Roti Laici
Rujukan: Majalah Saji Januari 2010
Resepi: Chef Asma
Bahan:
A- 500ml susu segar
     100g gula castor
     8 biji telor gred B
     1 sudu kecil perasa vanila
B:  12 keping roti sandwich dipotong kiub kecil
     1 tin buah laici  dipotong kecil dan ambil airnya sekali (kak zai guna buah pic)
     100g mentega dipotong kecil
     100g kismis
Hiasan: Ceri merah dan sos vanila
Cara:
1. Campurkan bahan-bahan A sehingga sebati.
2. Tuangkan adunan A ke dalam bahagian B.
3. Rendamkan selama 15 minit supaya roti lembut
4. Masukkan ke dalam acuan dan bakar menggunakan kaedah 'steambath' selama 25 minit hingga 30 minit.
5. Apabila masak hiaskan dengan ceri dan sos vanila.

Bahan sos vanila
A: 250ml susu segar
    50g gula castor
    1/8 sudu kecil perasa vanila
B: 20g tepong kastad dicairkan dengan sedikit air.
Cara:
1. Panaskan bahan A sehingga mendidih.
2. Apabila mendidih masukkan tepong kastad dan tutup api.

KAEDAH STEAMBATH
Meletakkan satu dulang berisi air di bawah tin kek. Kedua-duanya dimasukkan sekali ke dalam ketuhar. Dengan cara ini puding masak perlahan dari haba air dan tidak berkerak. Kalau buat cheese cake pun guna cara ini.
Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment