30 December, 2012


Kek Buah Berempah Masam Manis

Resepi ambil dari Majalah Saji di atas. Ini resepi dari sifu saya, Zalina Yahya.

Bahan A
125g mentega
110g gula perang
10g ovalette

Bahan B
2 biji telor
1 biji kuning telor
1sdb golden syrup
1/2 sdk esen oren
1/2 sdk esen vanila

Bahan C
60g yogurt - tanpa rasa

Bahan D (Gaul sebati)
150g tepong gandum
1/2 sdk serbuk penaik
1/4 sdk serbuk kulit kayu manis - kak zai tak letak
1/4 sdk serbuk buah pala           -      tak letak
400g buah campur - kak zai guna 200g aje

Cara menyediakan
Pukul bahan A sehingga kembang dan sebati.
Masukkan pula bahan B diikuti bahan C dan gaul rata.
Masukkan bahan D sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang 8" dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 45 minit hingga sejam.
(Kak zai guna buah campur 200g jadi kek nipis sedikit. Kalau nak tinggi guna loyang 7").

Sebelah kiri Kek Nangka Mastura Jambu dari Majalah Saji di atas. Sebelah kanan Kek Snowy Peach juga resepi dari Puan Zalina Yahya.

Resepi kek nangka nanti ya.....

0 comments:

Post a Comment