10 January, 2013

Kek Pisang

04 January, 2013

Assalamualaikum.....
Resepi tiramisu ni kak zai ambil dari blog Ricke. Terima kasih ya. Sesiapa yang hendak mencubanya kak zai salinkan resepinya di bawah ini. Minta izin ya Ricke...

Kek span coklat 3 bahagian - 1 cm setiap satu = kak zai guna biskut lady finger
Syrup kopi - 1 sdm kopi segera
                     150ml air
                     1 sdm gula pasir
Didihkan air masuk kopi dan gula. Sejukkan.

Tiramisu mousse
250g mascarpone cheese - kak zai guna Philadelphia cream cheese
1 sdt vanila
50g gula
250ml whip cream

1. Pukul cheese hanya sampai lembut sahaja dan tidak bergentel. Tidak usah lama2. Ketepikan.
2. Pukul whip cream dan gula dengan mixer sampai kembang dan kaku. Masuk vanila dan 3 sdm syrup kopi. Gaul rata.
3. Campurkan whip cream dengan cheese sedikit2 sambil di kacau perlahan (guna kelajuan paling rendah).
4. Loyang yang boleh diangkat letak selapis kek, dibasahi dengan syrup. Kek lebih kecil dari loyang. Susun biskut di keliling loyang. Sapu 1/3 bhg tiramisu mousse ke atas kek. Ulang sampai habis.
5. Masuk peti sejuk 4-5 jam @ 24 jam. Ayak serbuk koko dan beri taburan coklat hitam dan putih.

Selamat mencuba.....
02 January, 2013

Inilah resepinya yang kak zai janjikan. Tetapi ada pembetulan resepi kek span iaitu timbangan bagi air dan minyak adalah 63g. Zalina kata mungkin pihak Saji tersalah taip. Minta maaflah resepi kak zai ambil terus dari majalah, Datang angin M.
r